Tuesday, 24 December 2013

Kem Cuti Sekolah - Tamrin Ibadah Lillah

Bismillah

Pada 3 Disember 2013 yang lalu cik yani dan cik wan sepakat menghantar anak kami ke Kem Cuti Sekolah anjuran sepupu cik yani.Kem tersebut dinamakan sebagai Tamrin Ibadah Lillah.Istimewanya Tamrin ini adalah dibuat khusus untuk anak-anak cik yani dan anak-anak saudara serta seorang sepupu cik yani.Pesertanya cuma 7 orang dengan 2 orang fasilitator yang dipanggil Teacher Anis dan Teacher Raihana.

Selain dari untuk mengisi masa cuti anak-anak tujuan sebenar Tamrin ini adalah untuk mendidik anak-anak cara solat yang betul mengikut sunnah Rasulullah (s.a.w) dan juga membentuk akhlak yang mulia di dalam diri anak-anak.

Walaupon mereka ber-tamrin jauh dari keluarga (di Langat,rumah makcik cik yani) namun kami sentiasa dapat update aktiviti-aktiviti mereka melalui whatsapp dari makcik cik yani. Hehehe...tak sempat rindu pon..

Selepas 3 hari 2 malam berjauhan tibalah masa kami pergi menjemput mereka.Majlis penutup Tamrin tersebut agak meriah dengan kehadiran atuk,nenek,nenek-nenek saudara,atok-atok saudara,makcik, pakcik dan sepupu sepapat.Kami dihidangkan dengan sedikit persembahan nasyid dari anak-anak,kemudian penerangan melalui emcee (yang merupakan peserta Tamrin juga) mengenai tujuan dan aktiviti Tamrin tersebut.Akhir sekali peserta-peserta di beri sedikit cenderahati dan sijil oleh Teacher-teacher mereka.Jom kita tengok gambar sekitar Tamrin..

Subuh hari pertama.Bangun jam 5.30 pagi,solat subuh dan terus kuliah subuh 

beriadah lepas subuh
kuliah zuhur.. masa ni rasanya ramai yang dah mula "low-bat" :)
practical solat
saya dah mula lentokk..hehehe..Darin,anak sepupu cik yani,peserta paling muda,5 tahun.
minum petang ramai-ramai dalam talam..
practical solat lagi
outing..menikmati udara segar (macam jeles je tengok hijau-hijauan kat belakang tu)

main air panas
practice nasyid
Persembahan penutup yang comel :)
Alhamdulillah...comel je tengok mereka bernasyid.Macam-macam cerita menarik cik yani dengar sepanjang Tamrin tersebut.Maklum lah mereka ni pertama kali berjauhan dengan keluarga. :)

Apa yang cik yani boleh rumuskan setelah lebih 3 minggu program tersebut berlalu,cik yani rasakan yang program tersebut sebenarnya berjaya.Setiap kali waktu solat termasuk lah solat subuh, anak-anak akan berlumba-lumba untuk bangun solat diawal waktu.Mereka juga lebih banyak berzikir terutama setiap kali lepas waktu solat.Tertib solat, doa,cara duduk makan masih lagi diamalkan sama seperti diwaktu Tamrin.Kebetulan sepupu cik yani yang berusia 10 tahun tinggal bersama kami sejak awal cuti sekolah haritu, jadi semangat anak-anak cik yani sentiasa membara sebab seronok nak menunaikan kewajipan bersama Cik Ya mereka.Nama Teacher Anis dan Teacher Raihana juga sentiasa dibibir dan hati mereka.Mereka mengidolakan kedua-dua Teacher tersebut.

Cik yani doakan anak-anak ini istiqamah praktikkan ilmu yang mereka pelajari ini dan kelak menjadi orang yang tinggi ilmu agama dan baik pekerti.Harapan terakhir,cik yani mau anak-anak cik yani menjadi pendakwah walaupon cik yani tak pandai... Insya Allah :)

Monday, 23 December 2013

Sudah 10 tahun

Bismillah

Alhamdulillah..Segala puji bagi Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang...
Jumaat lepas bersamaan dengan 20 Disember 2013 genaplah usia perkahwinan cik yani dan cik wan 10 tahun!! Serius... macam tak percaya.. :)

Alkisah...13 tahun dulu kami satu tempat kerja.First impression cik yani kat cik wan cenggini : "adusss...poyo la mamat ni..semua tak tau..kata budak engineering tapi takkan pakai caliper pon tak tau kottt...aku budak animation je ni pon reti guna segala gauges nih" ... hahahaa... bajet pandai je masa tu..Rupa-rupanya dia sensaja buat-buat tak pandai..nak test power cik yani yang bajet-bajet pandai tu.. Kalau ingat memang kelakar..

Tak payah rewind banyak-banyak ehh...terus jek buat rumusan.Cik wan sebenarnya seorang kawan yang perihatin dan baik (walaupon selalu menunjukkan ke-poyo-annya).Bekerja bersama dengan cik wan sebenarnya menyeronokkan sebab dia ni pandai handle stress..tak macam cik yani yang tau nya nak melenting jee.. >.<

Part paling best dalam ingatan cik yani sepanjang bekerja dengan cik wan dia ni sangatla gentleman. Walaupon cik yani bukan steady girlfriend dia masa tu tapi dia memang protect cik yani kat tempat kerja kaw-kaw.Maklumlah kat tempat kerja kami banyak warga asing.Department kami pulak banyak lelaki dan working area kami memang ramai lelaki.Dia pernah la nak bertumbuk dengan seorang mamat driver forklift ni sebab mamat ni cuba mengancam keselamatan cik yani (oohhh my herooo... mbahahahaha).

Ok.Masa ni belum fall in love lagik.Dan satu hari keluarga cik yani buat kenduri.Cik wan dan seorang lagi kawan pejabat kami (abg herwan namanya) memang sungguh-sungguh la tolong keluarga cik yani masa kerja kenduri tu.Sampai pakcik cik yani ter-spot la dia.Hehehe... masa ni dah mula kena usik tapi wa steady beb!!

Satu hari dia ajak cik yani dan kawan-kawan lain datang rumah kakak dia sebab mak dia datang. Masa dia kenalkan kat mak dia sempatla dia cakap cenggini "Ma.. ni siti..nanti ma pergi rumah dia pinang dia ye" ...hahahaha...terkedu cik yani kauuuu....Tak lama lepas tu dia pulak pergi jumpa mak cik yani cakap nak kawin dengan cik yani.Memang kelakar kalau ingat...Kena interview..apesal nak kawin cepat-cepat dan sebagainya (orang tua mesti dah syak pelik-pelik punya..padahal dia dah istikharah banyak kali dan memang dia nak kawin dengan cik yani tahun tu jugak..hehehee)..

Bila dah approve..bagai nak rak kerja kumpul duit.Siang kerja,malam jual burger.Tak sempat dating.Jumpa mak bulan 6,bertunang bulan 8 nikah bulan 12 tahun 2003...Masa tu cik yani ni macam ye ke tak aku niii...bukan cinta hati ni..tapi cik yani ingat busu cik yani pesan.. "kalau kau nak kawan dengan lelaki tengok solat dia.Kalau dia lelaki yang jaga solat insya Allah dia lelaki yang baik". Cik yani pon hentam sajalaa sebab sepanjang sepejabat dengan dia cik yani perhatikan cik wan memang seorang lelaki yang jaga solat. :)

Alhamdulillah...10 tahun..bukan satu tempoh yang pendek..orang kata 5 tahun pertama tuh tempoh perkenalan kan..kemudian barulah tempoh memahami dan sebagainya.Serius...10 tahun ni macam-macam dugaan dah kami tempuh bersama.Dan Allah jadikan kami makin lama makin serasi buat masa ni..Merajuk,bergaduh,bermanja dah macam asam garam.

Cuma satu benda penting yang cik yani perasan dalam rumahtangga kami..
"9 tahun 11 bulan yang lalu cik yani tak habis-habis bertanyakan apa yang cik wan dah bagi pada cik yani dan ini membuatkan cik yani sentiasa tak puas hati dan tak bersyukur tapi sejak sebulan yang lalu cik yani tukar soalan itu kepada apa yang cik yani dah bagi kat cik wan dan ini juga membuat kan cik yani tak puas..tapi tak puas serve cik wan sebagai isteri solehah dan bersyukur dengan segala yang Allah kurniakan.Rupa-rupanya betul..ada istilah melengkapi"

Insya Allah lepas ni cik yani akan terus belajar untuk jadi isteri solehah dan yang penting cik yani kena istiqamah memaafkan cik wan setiap hari supaya hati cik yani ni tenang dan lebih bersyukur. Moga hubungan kami kekal ke akhir nya... :)

10 tahun...masa untuk refresh cinta supaya next year rasa macam baru setahun kawin :)

Tuesday, 19 November 2013

Nurin Iman Fatinah

Bismillah..

Harini 19 November..birthday anak sulung cik yani.Nama dia Nurin Iman Fatinah..Dah 8 tahun dah umor dia.Macam baru jee semalam cik yani susu kan dia.Tetiba harini dia dah besar dan pandai macam-macam :)

Iman ni sangat istimewa tempat dia di hati cik yani dan cik wan..juga hati-hati keluarga kami yang lain.8 tahun yang lalu saat cik yani berduka lara sebab belum dikurniakan zuriat setelah 2 tahun mendirikan rumahtangga,tiba-tiba Allah hadirkan Iman dalam hidup kami.Masa tu tak tau macamana nak cakap perasaan ni.Kisahnya.. satu hari kawan cik yani called..dia kata ada orang nak bagi baby yang bakal dilahirkan sebulan lagi.Keluarga bayi ni dah tak mampu nak jaga.Tanpa fikir panjang cik yani terus je setuju.Sebaik sahaja setuju kami terus buat research macamana kami nak susukan anak tu nanti supaya tidak terbatas aurat kami sebagai ibubapa.Dalam tempoh sebelum bayi itu dilahirkan banyak dugaan yang perlu kami lalui..semuanya kerana ibu bayi itu yang celaru fikirannya.Dada kami sentiasa berdebar.Sebab sekejap dia nak bagi,sekejap tak jadi.Sedangkan kami dah buat semua persiapan.Cik yani hanya mampu berdoa bersungguh-sungguh agar bayi itu tetap menjadi rezeki kami.

Dan.. 19 november 2005 setelah bayi itu lahir,dengan kehendak Allah ibunya nekad memberikan bayinya kepada kami.Dengan syarat,dia mahu tidur dengan bayi itu selama 5 hari (sumpah...ini lah 5 hari yang paling menyesakkan dada cik yani)

Setelah 5 hari..persiapan gemilang ok...kereta kami rosak,sepupu kami,Alyn sanggup pinjamkan kenarinya untuk menjemput bayi istimewa itu.Kat rumah,mak,adik-adik,nenek seeemua dah tunggu.Lepas subuh cik yani dah tercongok kat rumah kawan tu nak amek baby...Excited sangat rasanya masa tu..Hasilnya.... taaaadaaaaaaa....

 Inilah dia...Nurin Iman Fatinah...Nama dia,Nurin Iman kami yang beri dan Fatinah, ibu kandungnya yang beri..sebagai kenangan katanya :) (Gambar curik kat blog nekno nya.. masa ni mama dia tak advance,takde kamera pon)

Yang bestnya..sebulan lepas adopt si comel ni cik yani bawak dia pergi check up.Dan check la cik yani yang tak sihat ni sekali..alih-alih.... dokter kata cik yani pon mengandung..dalam 7 minggu gitu.Subhanallahhh..Alhamdulillahh... Sebenarnya dokter yang sama jugak la yang cakap cik yani tak boleh ngandung sebab ada cyst.Tapi kuasa Allah melebihi prediction dokter kan...Alhamdulillah sejuta kali :)

Dan..membesarkan Iman adalah part yang paling best.Masa dia belum sekolah..keletah sangat..petah, comel,bijak dan sebagainya.Dia sangat sayangkan Izzah.Bila adik dah mula ramai,kredibiliti dia sebagai kakak dah mula terserlah.Nampak sifat tanggungjawabnya.Dah mula rajin tolong mama.Dan sifat dia ni sikit sebanyak menjadi ikutan adik-adik.

Tapi yang tak bestnya..dia ni kuat merajuk.Maybe sebab dia tau the fact that dia bukan dari perut cik yani. :( Bila dia merajuk yang tabah menghandle nya daddy dia laa...

Jom tengok gambar comel dia.. :)

Rasanya ni waktu umur dia 2 tahun.. :)


sayang izzah sangat-sangat :)
ini dengan cik ibah...masa tengah meggedik :)
3 tahun..dengan cik ika pulak :)

Kalau nak cerita panjang perihal si Iman ni memang tak habes...Cukuplahh semua orang tahu yang cik yani rasa sangat bertuah dipilih menjadik ibu dia..Dan yang paling menarik..cik yani berpeluang untuk menyusukan dia..Bab nyusukan pon istimewa..sepanjang tempoh cik yani ngandongkan Izzah, adik cikyani yang ambil tugas nyusukan Iman.Sepanjang dia membesar kami sering beritahu dia, Iman keluar dari perut ibu tapi mama n mummy yang susukan Iman.So Iman ada 3 mak dan 3 bapak..Dan dia pon puuunyaaalaaa bangga ada 3 mak dan 3 bapak..kemain eksyen  lagik dia sebab adik2 cuma ada 1 mak dan 1 bapak... Adesss...

Ada masa cik yani sambung lagi kisah Iman ni..Until that time doakan cik yani terus tabah jadik ibu buat seeemua anak-anak cik yani ni terutama sibertuah Iman ni :)

8 Tahun..dah besar dah.. semoga jadik anak yang solehah, berjaya akhirat dan dunia..tiba masa nanti kita pergi jumpa ibu yea :)

























Friday, 14 June 2013

Tips : Tumpangkan anak kat mak

Bismillah...

Malam yang sunyi ni (sunyi laa cik wan tak ada-ke Bangkok), cik yani tetiba je dapat idea nak tulis entry seperti tajuk di atas. :) Entry ni terinspirasi dek kisah sendiri laa ni...

Nampak tak tajuk di atas : Tumpangkan anak kat mak...Cik yani gunakan perkataan "tumpang" sebab dulu cik yani ada baca satu buku, ustaz tu kata (tak ingat tajuk buku dan nama ustaz) : berdosa kita suruh mak kita jaga anak kita sebab dulu mak kita dah penat besarkan kita masa mudanya, takkan masa tuanya dia kena besarkan anak kita pulakkan..?? Unless kalau mak kita yang mintak nak jaga anak kita sebab nak manja-manja dengan cucu dia.Itupun kita kena tengok kelaratan mak kita sebelum kita decide nak bagik mak kita jaga anak kita.. Hmm... So.. Cik yani pon gunalaa perkataan "tumpang"- maksudnya bukan jaga terus tapi jaga kejap-kejap jee

Mama cik yani ada 12 orang cucu.Kalau ikutkan tak ada seorang pon yang kami adik-beradik minta mama jaga sebab kami semua ada baby-sitter sendiri.Cik yani sendiri cuma bekerja sampai jam 3 ptg, waktu anak2 sekolah, waktu tuh Inas dan Idham kami hantar ke baby-sitter.Adik cik yani yang kedua cuma ada 2 orang anak..sorang sekolah, sorang yang berumur 4 tahun di hantar ke play-school + daycare.Adik lelaki cik yani duduk kat Bangi.Anak dia kecil lagi,2 orang.Pon anak dihantar ke baby-sitter dan adik lelaki bongsu cik yani mempunyai 3 orang anak perempuan dengan 2 daripadanya kembar.Semua anak dihantar ke baby-sitter yang sama dengan anak cik yani. So kalau ikutkan memang laa mama cik yani boleh berehat-rehat dan berjalan kemana dia nak kaan..

Tapi disebabkan cucu mama ni memang agak manja dengan nendanya, maka kadang-kadang rumah mama penuh dengan cucu-cucunya.Sekali-sekala kami akan berkumpul ramai-ramai kat rumah mama (yang duduk dengan adik kedua).Anak adik kedua yang dihantar ke playschool ni namanya Yusuf..Most of the time Yusuf tak nak pergi sekolah sebab nak duduk dengan nenda.Kadang-kadang mak dia paksa tapi sebab yusuf ni ada ekzema, alasan kukuh untuk dia monteng. Adik bongsu cikyani pulak kawen dengan misi hospital.Jadik,jadual kerjanya shift.Kalau kena isterinya shift malam adik akan bawak anak-anak dia tidor rumah mama.Cik yani sendiri sekali-sekala ke hq atau kelas pon ada tumpangkan anak-anak yang besar kat mama sebab mereka dah pandai tak mau ikut sebab duduk dengan nenda lebih seronok dari ikut cik yani pergi kerja.Tapi anak yang kecil kami bawa (kalau boleh nak bawa semua jee) Manakala adik yang dok kat Bangi tuh sekali-sekala bila anak sulung dia sebut-sebut nak nenda dia akan hantar anak sulung dia ke sini.

So..disebabkan kami adik-beradik selalu laa jugak tumpangkan anak-anak kami kat umah mama, maka cik yani rasa cik yani dah nampak laa sikit tips apa yang harus kita buat bila kita nak tumpangkan anak-anak kita kat mak kita :)

1. Pastikan keadaan kesihatan mak kita dan masa dia - sebelum hantar anak untuk ditumpangkan kat mak kita tuh cuba kita tengok dulu, mak kita sihat tak, dia ada urusan lain tak..macam nak pergi mengaji ke, nak pergi masjid ke (sebab biasanya kalau dah peringkat mak-mak ni laa aktiviti mereka kan) .. Jangan pulak kita pergi tanya "mak sihat tak.free tak?.nak tumpang anak ni" Sebab hati seorang ibu memang takkan tergamak nak kecewakan anak dia..dia mesti jawab.."sihat.. hantarlaa" . Sebaiknya kita gunakan kepekaan kita.. sentiasa update kesihatan mak kita setiap hari dan tau jadual mengaji dia dan sebagainya..Mesti mak pon happy jee bila kita peka.Dia nak jaga anak kita pada waktu tertentu pon happy jeee. :)

2. Pastikan keperluan mak kita cukup masa kita tumpangkan anak kita - contoh: kalau kita tau dah ramai kat umah mak kita (macam keadaan rumah mama cik yani bila semua cucu berkumpul)  kita kenala peka tentang keperluan makan MAK kita dulu, baru anak-anak..kalau mak kita jenis suka masak (macam mama cik yani), make sure kat rumah dia ada lauk yang mencukupi untuk dia masak..Biasanya nenek memang suka masak untuk cucu-cucu specially kalau cucu-cucu tuh berkumpul sekali-sekala jee.. Keperluan sarapan pagi,minum petang pon mesti kena cek.Lagik sekali tips nya.. JANGAN TANYA tapi guna skill peka (ok..tang ni cik yani kalah sebab bila nak beli lauk je mesti nak tanya sebab tak tau nak beli apa..maklumlaa cik yani tak pandai masak)

3. Mandikan dan siapkan anak dulu - Mama cik yani ni kuat lagi..dia masih boleh mandikan cucu-cucu dia tapi cik yani kesian pulak tengok muka dia lepas marathon mandikan cucu-cucu yang manja ni..Jadik kalau cik yani terpaksa tinggalkan Inas/Idham (maklumlaa sekarang dah sarat sangat jadik terpaksa gi cek-up every week,cik wan lak kerja..dan atas sebab2 tertentu kami cuti kejap dari hantar anak ke baby-sitter) kami akan pastikan si kecil berdua ni kami mandi dan siapkan dulu..Seriusly..mandikan anak adalah aktiviti yang boleh mendatangkan penat lebih-lebih lagik kalau ramai.. So u ollss.. kalau nak tumpangkan anak make sure u ollss mandikan dulu anak okkayy.. yela.. jap-jap lagik lepas kita pergi tinggalkan anak kita kat mak kita karang dia berak ke kencing ke mak kita kena uruskan lagi kan..so apalaa salahnya kita mandikan dulu anak dia..Senang sikit kerja mak kita :)

4. Jaga timing - kalau kita nak tumpangkan kat mak kita dalam 3 jam..make sure kita balik dalam 3 jam jugak..lebih sikit dimaafkan.. Tapi jangan lebih-lebih.Sebab maybe mak kita dah budget memang nak jaga cucu 3 jam jee.. kalau lebih nanti maybe mak kita terpaksa batalkan urusan-urusan dia yang lain.Macam mama cik yani ni dia memang banyak urusan..mostly dengan adik-beradik dia..pergi ngeteh la,ngaji la..dan macam-macam lagi.Sekali lagi tipsnya.. JANGAN TANYA.Kalau kita tanya "boleh tak saya balik lambat sikit..nak sambung kerja kat tempat lain pulak.." confirm-confirm mak kita jawab boleh punya walaupon dia ada urusan..Biasala mak kan..mana pernah nak kecewakan anak-anak (jadik anak-anak kena belajar untuk tidak kecewakan mak jugak)

5. Jaga makan-minum anak - Selain mandi,uruskan makan anak-anak kecil juga sangat memenatkan.dari menghidang,menyuap dan mengemas..  Bayangkan..cik yani yang muda ni pon nak layan 5 orang anak,kadang-kadang dengan anak-anak sedare lagik pon terasa penat inikan pulak laa mama cik yani yang dah berusia tuh.. penat babe... So, kalau boleh masa kita tumpangkan anak-anak kita tuh cuba kita ada sama waktu makan..boleh la kurangkan beban mak kita kan.Maybe kita bagi makan siap-siap dulu baru hantar ke atau kita makan sama-sama dengan mak kita and anak-anak sekalik..jadik boleh tolong mak kita menghidang dan mengemas segala kan.. Mesti mak kita happy je nak tolong kita selalu sebab tak banyak kerja dia kena buat :)

6. Ruang rehat mak - Tang ni kita kena betul-betul peka."ruang rehat" disini bukanlah bermaksud tempat mak berehat tapi ruang masa untuk mak kita berehat.Kalau boleh janganlah hari-hari kita tumpangkan anak kita kan..biar mak kita ada masa untuk dia berehat juga.Ini juga memerlukan skill peka yang tinggi.Kita kena peka semalam mak ada jaga sesiapa tak..Kalau semalam mak dah jaga anak sedare kita, harini biarlah mak rehat pulak.Bagi gap masa kat mak kita sehari-dua untuk berehat sebelum kita tumpangkan anak kita pulak.Unless laa emergency kan.Selain dari emergency,waktu yang Allah bagik kita pinjam ni kan ada 24 jam, jadi kita kenala pandai urus supaya mak kita tak penat nak kena urus cucu setiap hari walaupon tumpang jee..

7. Mudah kan semua urusan mak - ni laa tips yang paling penting sekalik.. bila kita tumpang kan anak kita tuh, kita mesti sentiasa mudahkan urusan mak kita.Jangan laa serah semuanya kat mak kita bulat-bulat..Dahlaa mak kita tuh jarang-jarang je jaga anak kita, tetiba bila jaga kita bagik kaw-kaw kat mak kita kan..Sepatutnya kita mudahkan semudah-mudahnya urusan mak kita tuh.Biar mak kita jaga anak kita dengan happy.Jadik dia tak rasa stress dan terbeban dengan anak-anak kita.. Tau kan.. mak kita takkan tunjuk atau cakap pon dia penat ke stress ke, kita kena pandai-pandai bertimbangrasa dengan keadaan mak kita.Kalau boleh janganla sikit-sikit nak tumpang unless kalau betul-betul urgent barulaa kita tumpang kan anak kita tuh..
Macam adik beradik cik yani ni memanglaa suka berkumpul kecoh-kecoh ramai-ramai.Jadik bila dah ramai tuh faham-fahamlaa.. Mama cik yani akan jadik sangat sibuk..nak masaklah,ngemas laa sebab mama cik yani memang suka masak dan tak suka bersepah.Jadik kami anak-anak ni sebolehnya cuba la handle anak-anak sendiri atau anak-anak sedare bergilir-gilir.Penting ya.. jaga hubungan adik beradik supaya kita boleh tolong jaga anak sedare kita juga.. Jadik mak kita pon tak laa penat sangat bila cucu ramai-ramai berhimpun kat umah dia kann..

Hehehee...segala tips diatas ni adalah dari pemerhatian dan bacaan cik yani.Cik yani dan adik-adik pon masih lagik nak kena repair sana-sini tang tumpang anak ni.Mudah-mudahan catatan ringkas diatas dapatlaa membantu sikit kann :)

harini kami kumpul ramai-ramai.. nampak tak "budak besar" tu? Tu laa adik bongsu cik yani.. kerja dia petang-petang bawak anak dia dan anak-anak sedare semua naik basikal pergi taman


ni baru sebahagian dari cucu-cucu mama :)



8 dari 12 orang :) soon to be 13!!


Thursday, 6 June 2013

Hari Guru dan hadiah

Bismillah...

Semua sedia maklum kan.. 16 May aritu merupakan Hari Guru kebangsaan.Rata-rata sekolah membuat sambutan Hari Guru dengan meriah demi meraikan jasa guru-guru yang sudi mendidik anak bangsa.. Terima kasih cikgu :)

So happen.. masa Hari Guru tu sekolah anak-anak cik yani sedang menjalani peperiksaan pertengahan tahun.Sekolah Arab kan.. so subjek banyak dan tough..jadik mereka tak buat sambutan pada hari tersebut.Anak-anak pon tekun je menghadapi peperiksaan.Siap tak tau kott hari tersebut hari Guru.Sambutan Hari Guru sekolah mereka di adakan seminggu lewat iaitu pada 22 May.

Sehari sebelum sambutan Hari Guru sekolah dorang, anak-anak dah mula senaraikan beberapa nama cikgu yang mereka nak bagi hadiah.Nak terjuling mata cik yani bila tengok senarai nama cikgu yang Iman nak bagi hadiah adalah seramai 23 orang dan Izzah 17 orang!! Mak aaiii... ni nak bagik hadiah kat semua cikgu sekolah tuh ke??Bila cik yani tanya semua ni ada ngajar akak dan Izzah ke..jawapannya tak (mestilaa tak kaannn sebab subjek dalam 11-12 jek tapi senarai cikgunya berlebih).. tapi ni cikgu-cikgu yang akak dan Izzah suka dan ada jugak cikgu dari darjah satu akak.. Adoilaaa... anak... :)

Fikir-punya-fikir...apalaaa yang cik yani nak bagik kat cikgu-cikgu yang ramai ni.. Tahun lepas kebetulan cik yani baru balik dari Singapore..mereka dah kirim hadiah untuk cikgu dari Singapore so cik yani borong siap-siap key-chain n fridge magnet.Tapi tahun ni tak dak idea laaa....Dah la tuh.. bukan 3-4 orang cikgu pulak tuh..

Malam tuh waktu anak-anak pergi mengaji dan tusyen cik yani pon berangkat laa ke kedai RM2 berdekatan rumah ni..Kat kedai tuh pon ada banyak cenderahati yang comel-comel dan murah-murah... sesuai laa kalau nak beli banyak kann..Sampai jee kat kedai tuh cik yani agak terkejut.. rupanya ramai student dan parents sekolah Iman ni datang shopping hadiah kat situ.Tersenyum kambing cik yani sorang-sorang..Macam-macam gelagat cik yani tengok dalam memilih hadiah ni.. Ada yang anak setuju mak tak setuju ada yang mak setuju anak tak mau..Dalam pada tuh sempat jugak cik yani dengar perbualan sorang bapak-anak ni yang sibuk memilih frame yang kategori lebih mahal dari yang lain..Bapak dia kata "pilih lain sikit nanti sama dengan orang lain nanti cikgu tau pulak kita beli kat sini" Heheheee... nak kata apa kann...dah kedai tuh jer yang dekat dan murah specially bila dapat short-notice macam ni kann..

Pilih punya pilih cik yani decide nak beli 16 buah frame-8 untuk cikgu lelaki, 8 untuk cikgu perempuan.. Sebenarnya jumlah frame tuh sikit jadik terpaksala cik yani cut-short listing cikgu dorang ni..Disebabkan cik yani ni kidal kaan..terus je la idea datang.. frame ni akan berubah rupa so cikgu akan rasa lebih diappreciate walaupon hanya dapat sebuah frame dari kedai RM2..Hehehee...

Balik rumah...lepas semua anak-anak tidor..cik yani pon mula laa operasi "renovate" frame-frame tadik.. (rujuk gambar)Sebelum tuh cik yani mintak dari Iman dan Izzah 8 orang cikgu je yang mereka betul-betul favourite,4 lelaki 4 perempuan.Mulanya memangla mereka nak membantah tapi cik yani gunakan mama-power cik yani ni so mereka pon terpaksa la akur :)

Gitu-gini... akhirnya siapla frame-frame tadi..kemudian operasi membungkus pulak..Bungkus cantik-cantik (alamak..gambar dah siap bungkus lupa snap laa) macam barang mahal.Siap semua.. tengok jam..5 pagi??? Adoilaa... baru nak lelap jap karang dah dengar bunyi azan subuh lak..Alamat tak tidor laa..tapi cik yani puas hati..at least cik yani dapat "hantar message" pada cikgu-cikgu ni betapalaa cik  yani dan anak-anak berterima kasih pada cikgu-cikgu yang budiman sekalian atas jasa baik mereka mendidik anak-anak cik yani..Bukan harga hadiah tuh yang penting tapi tanda penghargaan tuh lebih penting..harap-harap mesej tersebut sampai pada cikgu-cikgu tu :)

Ok..jom tengok gambar frame sebelum dan selepas di-renovate.. hahahahaa

ni untuk cikgu lelaki : sebelum 


untuk cikgu lelaki : selepas :)

untuk cikgu perempuan : sebelum

untuk cikgu perempuan : selepas :)


Thursday, 9 May 2013

Tempe -vs- budu

Bismillah...

Harini cik yani nak cerita suatu cerita yang santai-santai jee... :) Baiklah.. kisah bermula dengan keturunan sebelah mama cik yani eh.. Mama cik yani keturunan jawa.Tapi bukanlaa jawa tok-tok sebab mama dah tak speaking jawa.Rasanya dah tak faham pon bahasa jawa.Hehehee...

So disebabkan kami ni berdarah jawa kami amatlaaa suka makan tempe.Ada sesapa yang tak tau apa itu tempe? Yeah...tempe adalah sejenis makanan yang dibuat dari kacang soya dan ianya sangat sedapp dimakan terutama di goreng dan dimasak kicap..Campur dengan sedikit ikan bilis, bawang dan cili merah..Rasanya amat menjilat jari.Anak-anak cik yani pulak sangat suka kan tempe goreng makan macam tuh jee..Tempe tuh dipotong kecik-kecik dan digoreng garing. Recently ada pulak orang buat tempe crispy..ala-ala nugget gitu.Yang ni memang sedap.Kalau hariraya tempe ni masuk dalam kuah lodeh.. Kalau dalam pantang lak biasanya mama akan masakkan cik yani tempe ungkep..Ungkep juga sejenis masakan berkuah orang jawa dan rasanya sangattlaaa osemmm..

Nak dijadikan cerita Allah menjodohkan cik yani dengan orang jauh..cik wan yang asalnya dari negeri Cik Siti Wan Kembang, Kelantan darulnaim.Semua sedia maklum kan bahawa makanan tradisional orang Kelantan adalah budu.Dalam nasik kerabu ada budu,makan nasik ulam ada budu,makan nasik biasa pon mereka akan makan budu.Cik yani memang tak ada masalah nak makan budu.Terutama dengan nasi putih panas, sayur air,ayam goreng dan budu tuh pulak di perah asam limau dan dipotong sedikit cili.Kadang-kadang di letak sedikit tempoyak dalamnya... Memang sedappp....Dari sebelum kawin dengan cik wan lagik cik yani memang suka makan budu.Jadik apabila kami berkahwin cik yani memang tak ada masalah nak makan budu bila balik kampung.Ada juga orang kampung yang macam tak percaya je cik yani makan budu tapi as for me kalau kat Kelantan tuh budu lebih sedap dari kicap :)

Dah hampir 10 tahun pon kami berkahwin.Sepanjang perkahwinan kami jarang sekali cik yani tengok cik wan makan tempe.Walaupon dia selalu beli tempe bila beli barang dapor (untuk makluman: cik yani sangat jarang beli barang dapor dan pampers/susu anak..ini tugas cik wan yang hakiki sebab sebagai seorang surirumah cik yani memang jarang keluar membeli) tapi amat jarang sekali cikwan akan makan tempe. Banyak kali juga cik yani tanya kenapa tapi dia diam jee..Anak-anak pon selalu bagitau cik wan tentang kelazatan rasa tempe tapi cik wan tetap berdiam diri.Hairan juga cik yani kaann..sebab cik wan bukanlah orang kelantan pertama yang cik yani jumpa.. kebanyakan orang kelantan yang dah duduk luar kelantan tak ada masalah pon nak makan tempe.. Bosan bertanya akhirnya cik yani biarkan je cik wan dengan pendirian tak mau makan tempenya itu..

Satu hari kami makan tengahari dirumah mama.Antara lauk yang terhidang adalah tempe.Hm... tengok je tempe anak-anak dah tunggu lagik terus capai tempe baru lauk-lauk lain.Tengok kami semua makan tempe dengan penuh selera akhirnya cik wan pon capai sekeping...kemudian lagi sekeping..kemudian lagi sekeping... Ait?? cik yani pandang cik wan.Dia tersengih sambil capai lagik sekeping tempe... Cik yani malas tanya terus makan..takut tempe habis lak kann.. Selesai makan cik wan bagitau cik yani.. "sebenarnya abg bukan tak suka atau tak makan tempe tapi abg takut kalau abg makan tempe nanti lidah abg keras tak boleh kecek kelatey dah.. dok nak speaking jawa lakk" Hahhhhh????? Apa lagik... berderai laaa ketawa cik yani sampai berguling-guling siap keluar air mata lagik... Apa punya pikiran daaa....Cik yani pon terus la suruh dia test kecek kelatey buleh ke dop since dia baru makan berkeping-keping tempe kaann... Cik wan pon bantai laa gelak sakan jugak sebab dia pon tak sangka dia boleh fikir macam tuh...

So sekarang kalau masak tempe cik wan dah tak ada problem..Dia makan jee.. dan dia masih lagi fasih berbahasa kelantan.Cuma setiap kali nampak tempe dan cik wan, cik yani akan sengih-sengih atau gelak besar bila ingatkan alasan dia tak makan tempe dulu tuh...

Moral of the story: bukan makanan,kawan atau persekitaran yang akan membuatkan kita lupa asal-usul kita tapi diri kita sendiri.Kalau kita leka dan biarkan segala keadaan persekitaran kita mempengaruhi kita sampai kita lupa asal-usul dan keturunan kita, maka memanglah diri kita sendiri yang perlu dipersalahkan. Tapi kalau jatidiri kita ni kuat campaklaa kita kat mana pon takkan kita lupa siapa dan mana asal kita...Buat cik wan, cik yani sentiasa doakan suatu hari nanti dia dapat balik kampung dan berbakti untuk ibubapanya di tanah tumpah darahnya sendiri..Dah lama sangat dia merantau..pasti ibubapanya rindu untuk dekat dengan dia... Insya Allah satu hari nanti yea... :)


Sunday, 5 May 2013

PRU-13 (dari kacamata mama yang biasa-biasa jee)

Bismillah...

Wah!! Semalam hari yang penuh kehangatan..Buat yang tak tau atau tak ingat,semalam 5 Mei 2013 merupakan hari kita semua rakyat Malaysia menjalankan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia..iaitu MENGUNDI!! Yeah... inilah masanya kita buat pilihan kerajaan mana kita nak "gajikan" untuk menerajui Malaysia ini..

So...sebagai rakyat Malaysia yang agak-agak perihatin,cik yani pon keluarla mengundi untuk kali pertama.Soalnya..kenapa baru kali pertama?Umor dah 34 kannn...Sebab cik yani baru jek daftar sebagai pengundi since 4 tahun yang lalu.Puncanya..masa umor cik yani 21 tahun dengan semangat yang jitu dan berkobar-kobar cik yani nak pergi daftar..Sampai kat tempat pendaftaran,bagik ic terus jawatankuasa tuh kata.."maaf ye dik..belia yang lahir dari tahun ... sampai ... belum boleh daftar atas dasar keselamatan negara" (cik yani tak ingat range tahun tuh tapi tahun lahir cik yani 1979 termasuk dalam range tahun tersebut).Untuk makluman waktu tu memang tengah galak laa Reformasi due to kes Anwar Ibrahim dan kontroversi lain-lain dek Cek Det kita..So memang ramai gila belia-belia yang bangun.Jadik mereka decide to block belia-belia nih dari jadik pengundi supaya kedudukan kerajaan waktu tuh tak tergugat.Yang mana daftar before blocking tuh oklaa... sempat lah dapat title pengundi berdaftar..tapi cik yani tak sempat..(cousin cik yani kata kalau depa tak block time tuh mesti BN dah jadik pembangkang sekarang ni) So time flies..beberapa PRU terlepas.. Last-last lepas PRU 12 tuh cik wan ajak cik yani gi daftar supaya PRU 13 ni tak terlepas lagik.

Pengalaman pertama sebagai pengundi..suspens kot...masa depa dah announce tarikh PRU lagik banyak gila soalan dah bermain dalam pikiran ni..tapi malas nak tanya..buat-buat kool jek.Bukan apa.. cik yani tengok kempen-kempen PRU ni macam sangatlah tak matang.Direct je la cakap.. Geng-geng BN sangat menjelekkan bila mereka dah mula keluarkan video-video seks,menyerang peribadi parti lawan,meniru manifesto-manifesto,memanipulasi beberapa isu agama dan perkauman..seolah-olah akal mereka sangat dangkal untuk membuat pertikaian dan perbandingan.Yang lebih jelek..wanita-wanita yang menyokong BN ni kadang-kadang tuh cik yani tengok tutup aurat pon tidak tapi dengan beraninya menempelak ulamak-ulamak.Adoilaa... apa laa nak jadik.Cik yani tiba-tiba jadik malu sendiri.Tapi tak la semua peyokong BN macam tuh..ada jugak yang boleh think wisely..tapi biasala yang wise-wise biasanya "save the best for last" bukan nak melalak tak bertempat macam tong kosong.

Tapi pihak pembangkang pon tak kurang jugak..Kebanyakan penyokong yang terlalu taksub tuh pon sangat menjelekkan cik yani.Kata menyokong PAS..Bukanke PAS tuh parti yang islamik..kenapa tak dilawan dengan cara islamik?Kenapa perlu sakarstik dan jadik seperti BN?Kenapa nak kena lawan dengan caci maki jugak?Pemimpin tak ada apa-apa tapi penyokong pulak yang lebih-lebih...

Memang keliru jugak la cik yani masa tempoh berkempen tuh.. mana nak pilih ni??Cik yani tengok sama jeek peribadi dua-dua pihak..jelek!! Sebenarnya yang jelek BUKAN CALON tapi PENYOKONG!! Entah apa entah... Nasib baik cik yani ada cik wan..Dia rajin buat kajian dan explain elok-elok kat cikyani. Tiap kali cik yani tak mau dengar hal-hal politik cik wan akan cerita elok-elok dan explain dengan tenang apa situasi yang sebenar.. Macamana nak buat pilihan..siapa betul dan siapa salah..dan dia relate wisely isu-isu berkaitan agama dan perkauman ni..So akhirnya cik yani dapat jugakla clearer picture.. =)

Ok..tiba hari mengundi..suspens kot.Tengok orang ramai.. cuaca tak berapa kool,bangunan sekolah 4 tingkat yang penuh setiap tingkat..Alamak...boleh ke cik yani lalui semua ni?Dengan bawak baby 32weeks dalam perut,kaki yang selalu cramp, pinggang yang dah 2-3 ari bagai nak patah (tempat bius lama akibat 2 operation yang lepas amat menyakitkan lately),anak-anak yang ramai ni lagik... Ok..lagik sekali cuba buat-buat kool..tarik nafas..baca doa..mintak tolong kat Allah bair permudahkan semuanya..

Alhamdulillah..Kemudahan pertama, adik perempuan cik yani tak mengundi sebab lambat daftar so anak-anak speacially si kecik Idham tuh boleh tinggal dengan dia dalam kereta..at least tak panas dan dia boleh bawak budak-budak tuh gi jenjalan kalau boring.Yang kedua,sampai tempat semakan tak ramai orang.Terus dia suruh que kat lorong untuk saluran 5&6.Masa tengah que tuh lorong untuk saluran 2&4 tak ada orang,petugas tuh terus panggil cik yani dan cik wan.Dapat kertas nombor tuh dia suruh naik ke tingkat 4. Haaa... tang ni memang tak larat.Bayangkann... umah cik yani 2 tingkat ni pon dah jarang-jarang panjat tangga ini pulak tingkat 4...Adoila...Bismillah..panjat pelan-pelan...berenti-berenti...last-last sampai jugak.. Perghh... peluh bagai nak rak..nafas dah laju-laju,mata pon dah berpinar..nak ke tandas tapi tandas lak tak ada air...Nasib baik botol air Herbalife 2L ada kat tangan.Tuh pon air dah tinggal separuh. Lagik sekali buat-buat kool... tapi muka dah macam kesian gila.Cik wan terus pergi jumpa pegawai SPR.Tanya tentang kemudahan ibu mengandung..Allah mudahkan lagik..tak banyak soal pegawai tu terus jek datang kat cik yani dan eskot terus ke depan.Sampai depan dia announce kena dulukan wanita mengandung..Alhamdulillah.. beratur tak sampai 5 minit dah setle mengundi.Terus turun bawah tunggu cik wan dan mama pulak...

Malam... masa untuk tunggu keputusan.Kami decide lepak umah adik jek sebab mama ada kat sini... hmm... bab ni lagik satu ujian... Kat TV memang lambat dan tak update langsung...So cik yani update ikut internet je.. Pukul 1 pagik keputusan rasmi dah dapat.BN menang lagik?? Ok.. sepanjang menunggu keputusan cik yani rumuskan cenggini yea... keputusan dahla lambat, awalnya 7 negeri dah menang banyak kerusi PKR.Tiba-tiba isu blackout, recounting dan sebagainya timbul.Internet terhenti maklumat sekitar jam 11 malam.Rupa-rupanya hampir jam 1 pagi dikatakan BN dah bolot banyak kerusi?Ait..?Macam pelik jeee....
Along the way tuh ada lak laa isu pengundi hantu, bangla,indon segala laaa... Hm.. ini la yang amat memalukan cik yani sebagai rakyat Malaysia..Apesal laa jadik macam election nak pilih ketua pengawas peringkat sekolah rendah lak jadik nya...Macam sangat tak matang dan macamlaa rakyat ni buta... Hm...

So pagini cik yani decide...lantak la korang.Yang masih nak mencela orang  tu go on!Itu hak korang.. cik yani ada tanggungjawab lain yang lebih besar...bantu orang jadik sihat!Tapi cik yani nak buat sikit catatan kat sini sebagai kenangan PRU pertama cik yani.. Semoga Allah membantu kita semua...Ingat seperkara.. nak berterima kasih bukan kepada kerajaan.. tapi kepada Allah..nak pertahankan bukan bangsa Melayu tapi agama Islam..nak berkempen biarlah berilmu dan beradap..Harapan cik yani biarla kerajaan yang dah dapat amanah rakyat ni jalankan tanggungjawab anda kerana Allah..hentikan segala hanky-panky,tadbir negara ikut Quran..Semoga next PRU takada lagik kejadian yang memalukan dan BN jadik lebih mantap dari pimpinan dan amanahnya..bukan pakai RM je nanti yea... Ingat..Allah Maha Adil dan Maha Melihat...

Gambar-gambar yang sempat cik yani rakamkan:

calon tempat cik yani mengundi


cepat jek selesai.. tak sempat nak amek gambar long que

perang bendera..meriah tempat cik yani bermain dulu


cik wan dah selesai ngundi



kat puchong gelombang hijau lak


pemuda-pemuda rempit berpakaian dan berbendera umno buat bising  dan ganggu lalulintas



Thursday, 25 April 2013

Bangun Awal

Bismillah...

Semua sedia maklum kannn anak cik yani ada 5 orang..yang sulung darjah 2,kemudian darjah 1, 5 tahun, 4 tahun dan 2 tahun.Insya Allah bulan 7 nanti akan ada yang keenam.Alhamdulillah...orang kata zuriat ramai ni rezeki kan..Yesss... i take it as "memang yea pon anak ramai ni rezeki pon besar"! Tapi apa yang orang anak tak ramai tak nampak adalah.. SEBENARNYA ANAK RAMAI NI DUGAAN DARI ALLAH.. samada kita berjaya memegang amanah Allah ini maupon tidak. Setiap hari cik yani dok mikirkan hal ini.Takut jugak laa kalau cik yani gagal kann...maklumlah zaman sekarang ni cabaran mendidik anak ni tak sama macam zaman mama cik yani dulu. Kalau dulu mama jeling je cik yani dah kecut-kecut perut terus berhenti buat salah tapi zaman sekarang ni kalau jeling sampai terkeluar anak mata pon belum tentu anak-anak faham..lebih sadis lagik bila tegur kalau tak kena cara dan timing mau terkeluar anak tekak baru anak-anak sentap.

Masalah utama cik yani dari muuulaaa anak sulung cik yani mula bersekolah adalah MEREKA SUSAH BANGUN PAGI!!Adoiyaiii... macam-macam cara dah cik yani buat nak kasik mereka mudah bangun pagi. Malam memang cik yani akan pastikan paling lambat tidor jam 10 malam.Nak tidor baca doa dan pesan suruh niat nak bangun awal.Bertahun-tahun (dari Iman umur 5 tahun) cik yani cuba tapi asyik fail jeekk...

So cik yani dan cik wan pon post-portem nak carik punca apakah punca kegagalan usaha membangunkan mereka di waktu pagi.Ada beberapa sebab yang kami pernah keluarkan secara unofficial.Antaranya :

                 1. Rumah lama kami agak panas waktu malam walaupon ada kipas tapi kepanasan tuh buat anak        
                     tidor tak lena?? (yeke ni?)
                 2. Anak tidor dalam keadaan terlalu kenyang?? (ni baru jer terpikir recently)
                 3. Tidor belum cukup awal?Dah masuk awal tapi dorang tak tidor awal??
                 4. Mak bapak tak bangun lebih awal??

Bila dah keluar sebab-sebab cenggitu (rasanya ada lagik tapi tak ingat) maka kami pon try-and-error laa macam-macam cara.. Tapi biasalaa.. belum berapa berjaya until last Monday cik wan jumpa satu formula best.. hehehe...

Isnin tuh cik wan bangun lebih awal dari biasa..selalunya kami bangun jam 6.30pagi tapi pagi tuh cik wan bangun jam 5.30pagi,mandi siap-siap tunggu azan Subuh terus ke masjid.Balik masjid jam 6.20 pagi terus dia kejut anak-anak.Dengan lembut dia cakap.. "siapa yang bangun awal pagini daddy akan bagi extra RM1 untuk duit belanja harini" Ayat tuh berjaya membuatkan Iman terus bangun.. Kemudian diikuti oleh Naim dan Izzah. Hari kedua Naim pulak berjaya bangun pertama.. Dan hari ketiga Iman merampas tahta semula..

Tapi kami ada masalah lain pula.. dah bangun awal tapi semua taknak kemas bilik.Jadi hari ketiga syarat ditambah..siapa bangun ketiga (sebab lumba antara 3 orang) kena kemas bilik tidor dan tak dapat duit. Dan hari ketiga Izzah kalah lagi jadi terpaksa kemas bilik.Masam jee muka Izzah. Lalu pagi tadi Naim bangun seawal daddy-nya bangun dan ikut ke masjid, Iman dan Izzah bangun serentak.Alamak... macamana nak indicate pemenang dan pengalah??Pantas jek idea keluar.. Ok... semua menang..dapat extra RM1 tapi siapa kemas bilik dapat extra 50sen..Dengan sukarela Iman dan Izzah kemas bilik sama-sama... Selesai masalah!!

Hm... mesti ramai yang pikir kami merasuah anak dengan RM kan?? Kami pon cerdik jugak.. heheheheee.. Sebelum ada "pertandingan bangun awal" ni duit belanja anak RM2 sehari tapi syaratnya kena bawak balik balance untuk masuk dalam 2 tabung-Palestin dan peribadi.Minimum 40sen. Tapi bila ada hadiah kemenangan ni syarat duit tabung dinaikkan..RM1 hadiah kemenangan mesti di bawa pulang untuk tabung dan balance duit belanja tetap kena bawak balik.Tadi hadiah bonus 50sen terus dimasuk tabung peribadi mereka.Setakat ni Iman yang dah menang 3 kali berjaya bawak balik balance duit belanja RM2 setiap hari...RM1 dimasukkan ke tabung Palestin dan RM1 dimasukkan ketabung peribadi.. Alhamdulillah... Ok kan??

Harap-harap cara nih berjaya sampai bila-bila... Cuma cik yani dan cik wan kena melabur lebih laa sikit.. Tapi kalau berbaloi apa salahnyaa kann??

My heart and soul :)





Wednesday, 24 April 2013

Naim oo Naim..

Bismillah...

Petang yang sejuk ni memang menyejukkan hati cik yani.So harini cik yani nak cerita perihal anak lelaki sulung cik yani.. Wan Naim Idzhar nama diberi...Hm... nak dapat nama tuh puuunyaaalah susah.Dekat nak 10 hari lepas dilahirkan baru la cik wan decide nak bagik nama tuh..Sebab cik wan terlalu teruja dapat anak lelaki selepas kami dikurniakan 2 orang anak gadis :)

Naim lahir pada 19 Febuari 2008 secara normal di Hospital Serdang. Cepat 3 hari dari tarikh jangkaan doktor.Pengalaman melahirkam Naim memang menyeronokkan dan agak kelakar.Puaslah cik wan teman cik yani dalam labour room dari jam 11 pagi sampai jam 9 malam..Keluar pon sekejap-sekejap je waktu cik yani tertidor sebab dicucuk ubat tahan sakit yang melalokkan...Hampir jam 9 malam tuh memang dah rasa sakit yang kerap tapi kontrol macho lagik.. So cik wan cakap..dia nak keluar kejap,solat.Nanti dia datang balik.Tak sampai 15 minit dia keluar cik yani dah mula rasa sakit yang amat macam dah nak terkeluar baby nya.Panggil misi..misi tengok jalan dah bukak besar..dia suruh sabar kejap..dia sarung baju doktor belum sampai lagik tiba-tiba Naim dah keluar.. Kat luar sana cik wan lepas solat terus jumpa misi kat kaunter tanya kalau ada call dia sebab masa dia solat ada misscalled di handphonenya.. Cepat-cepat misi bagitau cik yani dah bersalin..Melepassss lagik cik wan nak tengok anak dia lahir..Kehkehkeh...

Naim memang comel...cer tengok gambar baby Naim ni..

Mesti ramai tertanya napa tak cerita pasal kakak2 dia dulu kan?? Ok.. sebab Naim ni special.. Lahir-lahir sihat dan sempurna.. Tiba-tiba masa umur 5 bulan masuk hospital.. Doktor kata bronco-pneumonia.. ala-ala asthma..Masa tuh cik yani ok lagik..Takat masuk hospital ingatkan biasalaa kan...

Kemudian umur 8 bulan masa kat nursery cikgu dia kata dia terkejut sebab kawan sebelah dia jatuh dan dia menangis sampai biru...Kelam kabut cikgu dia call sebab takut tengok keadaan Naim yang dah biru tuh.. cik yani pon kelam kabutlah balik bawak dia gi klinik.. Nasib baik tak ada perkara buruk jadik.Tapi yang paling tak best kan.. lepas tuh bermula lah episod Naim berulang ke hospital sebab dah mula kena asthma severe.. Huhuhuu...memang tak best!! Nak lagik tak best... cikgu nursery tuh siap cakap lagi.."kalau boleh Naim jangan hantar kat sini lagi yee.. takut dia mati kat sini".. perghhh... ayat yang memang menyentap hati mak nak!!! Part yang best cuma.. Naim ni keletah.walaupon sakit tapi dah macam tak sakit.Habis semua misi dan doktor kat Wad 5A Hospital Serdang tuh kenal dia..Maunya tak.. masuk hospital selang 2 minggu..sekali masuk sampai 5 hari..

Ok.. pendek cerita.. budak sakit nih memang tak macam sakit...kemain lasak lagik..Dia akan cool down masa dia semput jek..Masa tuh inhaler memang peneman sejati dia laa..Sampai 2 jenis inhaler dia pakai.Tapi kan masa umur dia nak masuk 4 tahun cik yani jumpa Herbalife..bagik Naim sekalik Alhamdulillah..Naim dah mula beransur pulih.. Sekarang dah tak pakai inhaler lagik.. Alhamdulillah...

Haaa... ni lah nak cerita al-kisah Naim selepas dia dah tak pakai inhaler..Hm.. kemain sihat lagik dia..Badan pon dah tak keding sangat.Bayangkan..masa dia sakit pon dia punya lasak boleh tahan...bila dia dah sihat.. Masya-Allah...pening pala cik yani okkkayy... Ada jek akal dia.Macam-macam hal dia buat.

Last week dia dan kawan-kawan dia main tolak-tolak masa turun tangga kat sekolah..Tiba-tiba dia tertolak kawan dia sorang ni sampai jatuh dah luka. Masa cik yani  fetch dia kat sekolah selamba jeee dia bagitau .."ma.. ada orang jatuh tangga" Ekspresi? Macam bukan dia yang buat. bila cikgu dia nampak je cik yani terus cikgu dia panggil.Dia kata naim tolak budak tuh.Berderau darah cik yani..kena pulak tengok darah kat muka budak tuh punya la banyak..Budak tuh tengah menangis..mak dia tengah letak ubat. Kemudian cikgu dia bagitau lagi.. "Naim sekarang nakal..dalam kelas suka kacau orang..dia pandai tapi suka buat-buat tak pandai.Hafazan dia dah jauh kedepan tapi bila dia tengok kawan-kawan dia belum sampai macam dia terus dia buat-buat lupa.Dia macam kepala pengat dalam kelas dia"

Adoiiilaaa...pening cik yani dengan anak lanang cik yani yang sorang ni tauu...Kalau kat rumah memanglah boleh nampak kenakalan yang menjadi-jadi tapi ada beberapa perkara yang buatkan cik yani senyum sorang-sorang bila tengok Naim ni..Sejak dok kat umah baru,ada bilik sendiri..bangun pagi jek terus mandi pakai hensem-hensem sikat rambut kemas-kemas siap gel lagik.. Kat rumah memang cuba nak jadik jantan sejati.. kalau ada kerja-kerja berat memang dia mintak nak tolong laa.sambil buat kerja dia suka menyanyi. Yang best..dia rajin ikut daddy pergi masjid.Alhamdulillah... Cuma tang nakal dia tuh memang cik yani dengan cik wan kena banyak bersabar dan kreatif berfikir macamana nak atasi masalah yang satu ni

Harapan cik yani dan cik wan untuk Naim ni memang besar dan tinggi menggunung.Kami harap Naim akan jadik seorang penghafaz quran dan ikut jejak pakcik dia belajar di Madinah.Insya Allah.. Setiap hari cik yani doakan Naim dan anak-anak lain jugak.Sekali-sekala cik yani akan bangun dan solat malam untuk anak-anak.Orang kata waktu anak tidor kita kena dengarkan ayat-ayat qur'an sebagai terapi minda dibawah sedar mereka.. Jadik waktu anak-anak terutama Naim baru lena jee cik yani akan pasangkan satu malam satu surah. Harap-harap apa yang cik yani buat nih betul... :)

Wan Naim Idzhar 





Thursday, 11 April 2013

Usrah Musleh

Bismillah...

Ok..serius...dah laaaaamaaa tak update kat sini.Bukan tak ada cerita tapi tak ada masa... Kalau nak cakap perihal cerita..masa bila laaa cerita cik yani mau habes kan. :) Anak dah la ramai..adik beradik lagik..sepupu sepapat lagik...makcik pakcik lagik...pergh... memang banyak story mory lee...

So.. harini cik yani nak cerita perihal anak-anak.. Aktiviti terbaru mereka.. Ahad lepas cik yani bawak anak2 dengan Irfan joint Usrah Musleh organized by Telekung Project. Memang menarik.Mama zila founder nya sangat menginispirasi kan.Pandai betul dia menyentuh hati anak2 kecil ini dengan program yang disusunnya..Usrah Musleh ni purposely utk anak2 kecil dan dikendalikan oleh mentor2 nya yang cik yani rasa sangat berkaliber :) Alhamdulillah...

Pagi tuh kami sampai agak lambat.. Team2 Usrah Musleh dah pon mulakan program pertama-SOLAT DHUHA..Ok...takpe..anak2 cik yani tak sempat nak join.Sesudah Solat Dhuha (seriuss...comell je tengok anak2 kecil dalam telekung dan kopiah) mereka mula berkumpul dalam bulatan untuk mula bercerita...Mentor (ke fasilitator eh??) yang pertama Abg Muhammad.. cerita perihal sirah nabi..tapi sikit je..macam intro gitu..Ha... konsep Usrah Musleh ni adalah mengenal dan mencintai Rasul.Cik yani suka!!

Kemudian disambung dengan kak Yana cerita kisah nabi dengan lelaki buta.Irfan sangat tekun ambil nota dari kisah yang kak Yana ceritakan tu.Cik yani harap anak2 akan ikut jejak Irfan dan Irfan akan terus tekun mendengar kisah Rasul kita.

Aktiviti diteruskan..ada makan2..kemudian mama zila buat project Art Attack..Anak2 buat kerja tangan mereka..Ooh..chomeelll sangat..tak sangka anak2 cik yani pon berbakat :)  Ada aktiviti susunan mini library,kemudian cerita lagi dari mama zila..kali cerita perihal senyum pula..Suka je anak2 dengan aktivti2 ni..

So cik yani ingat setiap ahad cik yani akan hantar anak2 ke Telekung Project Club House untuk menyertai aktiviti Usrah Musleh ni.. Seriuss... banyak yang anak2 dapat pelajari dan keluarkan potensi diri mereka..Ini lebih bagus daripada mereka habiskan hujung minggu di rumah dan dengar leteran cik yani..hehehee...

Ok..jom cek it out gambar2 aktiviti mereka okk...

Abang Muhamad memulakan usrah..tekun jee Irfan dan Naim


Irfan dan mama Zila dalam sesi kak Yana 




mini library in making








Hasil kerja Iman dan Naim


Anak-anak usrah Musleh dengan mama zila,Kak Yana dan Abg Muhammad

Mini Library dah siapp.. :)

So parents... kalau nak isi masa anak2, memang cik yani rekomen sangat join lah Usrah Musleh ni.. Memang best dan mantop.. U ollss boleh cek kat fb page : https://www.facebook.com/UsrahMusleh?ref=stream

Until then u ollss... happy friday!!