Monday, 27 February 2012

Spring Cleaning!!!!

Wah!!! Dua hari cik yani kerja..buka booth kat rasta ttdi... sangat penat.Balik rumah... Ya Allah!! Dah macam tongkang pecah!!Hari nih seharian cik yani termangu2 kat tempat tido gara2 sakit kepala yg kronik mlm tadi. Punya la tak tahan... pukul 3 pagi cik yani bangun minum jus aloe ngan tea mix. pastu baru boleh tidor..
Malam nih cik yani dok perati rumah... alamak... ni rumah ke store room ni?? Punyala bersepah...Mesti tangkap meleleh air mata mama cik yani nengok ni...Huhuhuuu
Disebabkan petang tadi cik yani dah berjaya beli tiket ke extravaganza maka mlm nih cik yani punya sakit pala pon hilang... Lalu datangla semangat baru dalam pala cik yani ni...
Baiklah...
Mula-mula : esok cik yani nak buat spring cleaning... lipat kain paling utama... lepas tuh make over bilik tidor.. katil nak buang nak masukkan katil neknyang kesayangan..
Lepas tuh: kena pastikan semuanya siap dalam masa 2 hari!! Supaya lagi cepat kemas lagi cepat blh kerja
Kemudian : Cik yani nak kena buat time table keje dengan cik wan supaya cik yani dpt keje dan anak pon tak terabai
And then :Buat jadual anak2... sebab dorg dah mula kelas mengaji
Last but not least...: kena buatla apa yg dah dicatat ni kan...

Huhuhuuu,,,semoga cik yani tabah menjalani kehidupan yang indah ini...
ganasnya bobok tidor....

Mencari ilmu

Kebelakangan ni cik wan rajin betul bawak naim pergi surau.Dalam hati cik yani ni sebenarnya bangga... kembang kempis hidung dan sesejuk salju je rasa perut bila tengok kedua2 lelaki kesayangan cik yani ni berpakaian kemas nak ke surau.Wangi.Cantik.Bersih.Bila dorg mula pergi je cik yani pon mula lah pasang angan-angan...
    nanti naim besar dia akan jadi anak yang soleh, taat pada perintah Allah dan tak lupa ibubapanya.Naim mesti kelihatan handsome dengan jubah labuh dan janggut sejemput menghiasi wajahnya yg mulus.masa tu mesti ramai mak-mak yg berkenan nak buat naim menantu dorg.Naim pula masa tu seorang engineer yg berjaya dan zuhud.Dia lah nanti yg akan jadi pelindung kakak2 dia dan juga adik2nya.Idham lak akan berusaha keras untuk jadi sehebat naim.Masa tuh cik wan adalah kawan baik utk kedua2 anak kami...
Wah!!! Panjang betul angan2 cik yani.sedar2 nak abes maghrib dah.Tersengih2 sorg2 sampai cik bobok tegur...napa ma???
Bobok??? Sapa tuh??? Hehehehee...bobok adalah nurin inas kesayangan cik yani.Napa cik yani panggil dia bobok?Sebab penangan cerekarama aritu (Pelarian), nama budak pompuan tuh bobok.Dia comel dan bijak mcm inas...

Hehehehee... berbalik pada cerita cik wan... Selain dari rajin bawak naim ke surau cik wan juga sudah mula mengikuti majlis2 ilmu yg dianjurkan oleh mana2 masjid/surau sekitar kampung kami ni.Alhamdulillah...Lama sangat cik yani berdoa semoga cik wan ada masa utk pergi menuntut ilmu dan akhirnya doa cik yani di makbulkan Allah.Jadi cik yani harap yg cik yani boleh jadi isteri yg lebih sabar dan memudahkan suami.Cik yani nak mati dlm keredaan suami cik yani...
Semoga Allah bantu kami sekeluarga......


soleh mama....